Już w Starożytności ludzie wiedzieli, że lepszym sposobem jest zapobieganie niż leczenie. Hipokrates głosił w swojej przysiędze 2400 lat temu: „Lepiej zapobiegać niż leczyć”. Układ odpornościowy w ostatnim czasie został osłabiony przez częste izolacje u większości społeczeństwa. W konsekwencji w przyszłości będzie to prowadzić do wzrostu infekcji w przypadku różnych patogenów.
Co to jest układ odpornościowy?
Układ odpornościowy inaczej zwany immunologicznym działając w porozumieniu z układami neurologicznym i hormonalnym strzeże równowagi wewnątrz organizmu. Jego fenomenem jest rozpoznawanie komórek własnych oraz obcych, jak i zdolność uczenia i zapamiętywania. Układ immunologiczny chroni organizm przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak:
- bakterie;
- grzyby;
- wirusy;
- ujemne mechanizmy wewnętrzne jak procesy nowotworowe czy szkodzenie tkanek.
Jak wzmocnić układ odpornościowy – PADMA 28 Formuła?
Układ odpornościowy można wzmocnić lekiem PADMA 28 Formuła, który został stworzony w oparciu o recepturę tybetańską. Jego skład to mieszanina surowców roślinnych, między innymi owoc miodli indyjskiej, korzeń auklandii, plecha porostu islandzkiego, owoc kardamonu i migdałecznika, ziele orlika, korzeń lukrecji, kwiat goździka, liść sałaty, czy kwiat nagietka. PADMA 28 Formuła wspiera układ odpornościowy, ale także układ krążenia i oddechowy.
Sposoby na wzmocnienie odporności
Sposobów na wzmocnienie odporności jest wiele, między innymi wspomniany lek PADMA 28 Formuła, ale także:
- zdrowy sen, przynajmniej 8 godzin w spokojnym pomieszczeniu, bez hałasu, zbędnych czynników zewnętrznych, w całkowitej ciemności;
- ograniczanie używek takich jak papierosy i alkohol z pewnością pozytywnie wpłyną na układ odpornościowy;
- hartowanie organizmu – czyli kąpiel ciepła (30 sekund) na przemian z zimną wodą (3 sekundy) lub brodzenie w wannie z zimną wodą;
- aktywność fizyczna na świeżym powietrzu – może to być pływanie, bieganie, jazda na rowerze, lub szybki spacer, tak aby tętno nie przekraczało 130 uderzeń na minutę;
- zmiana odżywiania – w diecie wzmacniającej odporność powinno się znaleźć dużo warzyw i owoców, które zawierają antyoksydanty, walczące z wolnymi rodnikami. Z warzyw warto wybrać marchew, brokuły, pomidory, czerwoną paprykę, szpinak, owoce zaś to między innymi porzeczki czerwone i czarne, truskawki, cytrusy. Bardzo ważne, aby jeść kiszonki, tzn. kapustę kiszoną, kiszone ogórki, kwas chlebowy, zakwas buraczany, ocet jabłkowy, albowiem to właśnie w nich zawiera się wiele naturalnych probiotyków.
Tych kilka zmian wprowadzonych do codziennego życia może spowodować poprawę stanu zdrowia. Dzięki temu, że odporność będzie lepsza, samopoczucie się poprawi i uniknie się nieprzyjemnych infekcji.